Paragon

trendforecast / 2017 - 2018

Project van Academie Artemis, een trendforecast geïnspireerd op een trendwatch in Berlijn. In Berlijn merkte ik dat dingen zoals kapotte muren en stroomkabels op de grond werden verbloemd met roze verf en gouden tape.

2018: Social media en imago spelen momenteel een grote rol in de wereld. We willen allemaal de beste versie van onszelf zijn. Zonder een vol cv, word je niet aangenomen. Influencer worden? Eerst een paar duizend volgers krijgen. Status is groot, en dit betekent vaak dat we niet helemaal eerlijk zeggen wie we zijn. We willen onszelf beter maken dan we zijn, en de markt helpt ons hierbij. Er wordt ingespeeld op onze behoeften aan schoonheid en onze wens om ons uiterlijk te veranderen door middel van apps. Digitale plastische chirurgie was nog nooit zo makkelijk. 

Wij reageren erop onder grote druk, de druk om perfect te moeten zijn. Uit onderzoek is gebleken dat we depressiever zijn dan ooit en allemaal naar de psychiater willen. We hebben een ongezond streven naar een onmogelijk geluk gecreëerd. We zijn niet helemaal eerlijk over ons leven, maar in de ogen van een ander is ons leven perfect. We delen alles wat leuk en mooi is, maar het maakt ons niet gelukkig. De mening van iemand anders is te belangrijk in een maatschappij waar iedereen elke stap van elkaar volgt.

Dus, ons leven draait om status en verbloeming. In 2025 zal dit zijn doorgedrongen in onze hele lifestyle. We versmelten met onze perfecte alter ego. Zelfs de enige plek waar je echt jezelf kan zijn, oftewel thuis, zal versuikerd zijn. Hoe dat eruit gaat zien? Er komt een vazencollectie, de crystalloids, vol gegroeid met zoete kristallen, om zoveel mogelijk van het ‘echte’ leven te verhullen. We weten niet meer zo goed wat ‘echt’ is en we willen het ook liever niet zien. De zachte kleuren, in combinatie met het mysterieuze paars laten het conflict tussen status en jezelf zijn zien. Het fijne kant en zachte textiel waarvan de vazen gemaakt zijn, worden zo hard als steen door de veilige en dikke laag kristallen. 

All rights reserved © Shannon van Oosten | 2019